CRI, Metamerismul, SPD.

C.R.I. (color rendering index): este un numar care exprima efectul produs de lumina emisa de o sursa asupra culorii obiectelor, prin comparatie cu o sursa de referinta.

Metamerismul: este un fenomen prin care diferenţa de culore a două obiecte colorate se modifică cu modificarea distribuţiei spectrale a iluminării. Metamerismul este mai frecvent observat când două obiecte colorate au aceleaşi culori în lumina zilei, dar culoarea diferă când sunt observate la lumina becului electric sau de neon. Aceasta se datoreşte faptului că spectrul de absorbţie în domeniul vizibil a două obiecte diferă semnificativ, deşi valorile tristimulus în lumina zilei sunt identice. Termenul de metamerism este adesea folosit pentru a descrie comportarea unui obiect colorat care îşi modifică culoarea la modificarea sursei de iluminare, dar acest efect este mai corect descris ca pierdere a constanţei culorii, culorile metamere sunt culori condiţionat egale.

SPD (distributia puterii spectrale):  Culoarea unui obiect vizualizat este determinat in principal de distributia puterii spectrale, a luminii care trece de la obiect la ochiul uman, lumina reflectata de suprafata obiectului cand este iluminata de o sursa de lumina.

Comentarii