Statuia lui Mihai Viteazu din Oradea si Bucuresti

Astazi am sa dezbat un subiect controversat legat de noul scandal in Oradea legat de statuia lui Mihai Viteazu. Pe Bihor Online, un site al orasului Oradea in care se publica noutati si multe alte chestii legate de orasul nostru si nu numai, se discuta cum ca ar fi un protest la statuia lui Mihai Viteazu deoarece ,,aparatorii" sustin ca mutarea acesteia este ilegala.

Daca stam putin si comparam statuia din Oradea cu cea din Bucuresti, la statuia din Oradea putem observa ca pozitia acestuia este una ,,incorecta" conform wikipediei:


  • ,,raportul dimensiunilor între corpul și picioarele aceluiași cal, reprezentat în monumentul ecvestru din Piața Unirii este, de asemenea, incorect.
  • organele genitale ale animalului sunt reprezentate nerealist, acestea semănând mai mult cu cele umane, decât cu ale unui armăsar.
  • picioarele din spate ale calului reprezentat pe monument aduc mai degrabă cu niște picioare de vacă.
  • statuia trebuia amplasată cu fața spre graniță, simbolizând apărarea țării de dușmani și nu cu spatele la granița cu Ungaria.''
Pe cand, statuia lui Mihai Viteazu din Bucuresti, din punct de vedere estetic, cum este pozitionat, este foarte bine realizat.

Comentarii